Zelf een kippenhok maken

Zelf een kippenhok makenZelf een kippenhok maken voor een kleine groep kippen is een leuk weekendproject voor de vastberaden doe-het-zelver met basisvaardigheden voor timmeren.

De meer uitgebreide hokken kunnen gemakkelijk een week in beslag nemen (en geavanceerde timmervaardigheden vereisen). Zorg voor een goede bouwtekening, zodat je geen fouten kunt maken.

 

Waarom zelf een kippenhok maken?

Het internet staat vol met plannen voor kippenhokken in de achtertuin, die een geweldige plek zijn om inspiratie op te doen, maar alle hokken hebben twee hoofdcomponenten. Een afgesloten ruimte om te slapen en eieren te leggen en een open ‘kippenren’ om rond te zwerven tijdens de dag.

Stap 1: Plan voor grootte en locatie

De eerste stap om te overwegen is de grootte als je een kippenhok gaat maken. Houd rekening met minimaal ongeveer 80 cm x 80 cm per kip in het hok en ongeveer 140 cm x 140 cm per kip in de ren. Extra ruimte is echter altijd beter, kippen kunnen namelijk net als mensen niet tegen gekibbel als ze in kleine ruimtes zijn.

Locatie

Kippen hebben schaduw nodig in de op het heetst van de dag, dus het plaatsen van het hok onder een grote loofboom is ideaal. Ze zijn in de zomer koel en kunnen in de winter in de zon liggen als de bladeren zijn gevallen. Als een plek onder een grote boom niet beschikbaar is, moet je het kippenhok schaduw geven met een schaduwdoek of iets dergelijks.

Stap 2: Bouw het frame

Zoals met de meeste bijgebouwen, is de eenvoudigste benadering om te beginnen met een rechthoekig frame en vervolgens de verschillende componenten toe te voegen die nodig zijn.

Gebruik van nature rot bestendig hout, zoals ceder of hardhout. In plaats van onder druk behandeld hout dat zware metalen bevat zoals arsenicum, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van uw kip.

De buiten ren moet aan alle kanten bedekt zijn met kippengaas (metalen gaas) om te voorkomen dat roofdieren binnenkomen.

Kippenhok maken
Bouwtekening kippenhok maken

Stap 3: Outfit het interieur

Het interieur van de ren heeft niets meer nodig dan een dikke laag stro over de grond om uitwerpselen van kippen en vocht te absorberen als het regent. Een bewateringsapparaat kan ook aan een van de spanten worden gehangen. Dan kunnen de kippen drinken wanneer ze overdag buiten zijn.

Schaduw

Als de ren geen schaduw krijgt tijdens de heetste uren van de dag, voeg dan een laag schaduwdoek toe op het dak van het kippengaas. Bouw een langzaam aflopende helling van minimaal 20 cm breed vanaf het grondniveau tot aan het platform voor het afgesloten gebied.

Rustplaatsen

De rustplaatsen moeten hoger worden geplaatst dan de nesten. Kippen stammen af van boomhoenders en zullen altijd het hoogste punt van slapen zoeken. (en de nesten zullen snel bevuild raken als de kippen ze gebruiken om te roosteren)

Stap 4: maak de buitenkant af

Nu is het tijd om een dak en muren toe te voegen om het nest en slaapgedeelte te omsluiten. Elk weerbestendig materiaal kan worden gebruikt. Tin is een gemakkelijke, maar toch modieuze keuze voor het dak. En hout op de gevelbekleding maakt een schilderachtig uiterlijk voor de muren.

Zorg er bij het bouwen van de muren voor dat u gemakkelijk toegang heeft om eieren te verzamelen en het hok schoon te maken. Alle toegangspunten moeten vergrendelbaar zijn met wasbeervrije sluitingen. Een typische poortvergrendeling met een karabijnhaak in de spanschroef is meestal voldoende.

Ventilatie

Ventilatie is uiterst belangrijk in de zomer. De deur van het kippenhok en het gedeelte van de vloer bedekt met draadgaas laten lucht van onder naar boven door.

Er moet ook een plaats zijn waar hete lucht bovenaan naar buiten kan. Laat ruimte tussen de dakrand van het dak en de bovenkant van de muren. Een ventilatieopening zagen dicht bij de bovenkant van de muren is ook een oplossing. Zorg er in beide gevallen voor dat deze ruimtes bedekt zijn met kippengaas.

Kippenhok maken

De kippengids van Fred Schouten

Om het allemaal nog makkelijker voor je te maken, wil ik je wijzen op de kippengids. In deze gids van Fred Schouten leer je prachtige kippenhokken te maken.

En je leert alles over het houden van kippen.

Wil je deze gids ontvangen, klik dan hier om naar de website te gaan!

Wil je nog meer bouwtekeningen ontvangen? Dan heeft Fred er nog eens 10000+

Duizenden doe het zelvers zijn je al voor gegaan en maken nu de mooiste projecten.

Klik voor Freds 10000 bouwtekeningen met uitgebreide instructies op deze link!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *