Zelf een houthok maken

Zelf een houthok maken

Wie wil er nou niet op een koude winterdag de open haard of houtkachel aansteken? Je kunt de lekkere warmte die een houtkachel verspreid, niet vergelijken met centrale verwarming. Maar om hout te stoken heb je natuurlijk een aantal dingen nodig. Onder andere heb je een houthok nodig om je hout te drogen. Zelf een houthok maken kan je gemakkelijk zelf.

Waar moet mijn houthok aan voldoen?

Voordat je zelf een houthok gaat maken, moet hij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In het houthok moet je hout drogen en droog liggen. Wind heeft invloed op het droog proces, het is dan ook de bedoeling dat er genoeg wind langs het hout kan blazen. Hout kan gaan rotten wanneer het te dicht bij de grond ligt, door optrekkend vocht. Het houthok moet dus van de grond gebouwd worden.

  • Fruitbomen,┬áBeuk, Eik, Esdoorn, Haagbeuk, Iep en Meidoorn zijn onder andere bomen die 2 jaar nodig hebben om te drogen.
  • Berk, Ceder, Els, Kastanje, Es en Larix bomen hebben 1,5 jaar nodig om te drogen.
  • Den, Linde, Populier, Spar en Wilg hebben 1 jaar nodig om te drogen.

Als het vochtpercentage boven de 15% zit, verlies je veel energie omdat het vocht eerst verdampt moet worden.

Hoe maak je een houthok?

Om een houthok te maken neem je een plek in de tuin die je normaal niet benut. Vaak gebeurd dat achter het tuinhuis of schuur(tje), omdat deze meestal niet helemaal op de scheiding van het erf staan. Soms is dat wel meer dan een meter onbenutte ruimte. Met deze ruimte doet men vaak helemaal niets en is dus de ideale plek voor een houthok.

De twee voordelen zijn dus dat de onbenutte ruimte benut wordt en je minder last van vocht heb.

zelf een houthok maken

Vaak staat er een schutting die ideaal is voor het doorwaaien. Maak een afdak van ongeveer 1,80 meter hoog, tot het einde van de scheiding van je erf. Bestraat de ondergrond zodat deze verhard is. Leg pallets of maak een verhoging als bodem van het houthok en maak de zijkanten op dezelfde manier als een schutting. Men kiest er vaak ook voor om de zijkanten open te houden, maar wordt niet aangeraden i.v.m. regenslag.

Denk voordat je begint goed na over wat je precies wilt. Een groot voordeel van het openhouden van de zijkanten van het houthok, is dat je er van twee kanten bij kan. Je kan dan aan de ene kant het droge hout leggen en aan de andere kant het natte hout. Je zit dan dus nooit zonder droog hout.

Zelf een houthok maken doe je met deze bovenstaande tips en met goede bouwtekeningen

Je zal misschien denken, ik wil een houthok maar ik weet niet hoe? Bij Fred’s bouwtekeningen pakket krijg je meer dan 10000+ bouwtekeningen met gedetailleerde instructies. Er zitten meerdere versies van houthokken in die iedereen kan maken. Om een houthok te maken hoef je met deze tekeningen geen ervaren klusser te zijn.

Klik voor Freds 10000 bouwtekeningen met uitgebreide instructies op deze link!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *